donderdag 14 april 2016

Mens en samenleving

Wat het artikel bij mij oproept:












Geraadpleegd op 16/03/2016 via:
Toen ik het artikel heb gelezen, ben ik heel veel begrippen tegengekomen waarbij ik nooit eerder ben stilgestaan. Vanaf nu begon ik er meer te letten en ik zag dat Paul Verhaeghe op veel gebieden gelijk heeft. langs de ene kant vind ik dat hij te pessimistisch is. Hij beschrijft alles heel negatief. Langs de andere kant ga ik akkoord dat vandaag alles rond geld draait. Bv, de feestdagen worden meer en meer commercieel. De winkels zijn tevreden dat ze geld kunnen verdienen en maken heel veel reclames en promoties van de specialiteiten van die bepaalde feestdag. De mensen willen veel geld hebben.











Geraadpleegd op 17/03/2016 via:

De meeste mensen denken dat geld zal hen tevreden maken, maar uit onderzoek blijkt dat hoe meer geld een persoon heeft, hoe meer zorgen het met hem meebrengt.
Vandaag leven de meeste mensen uit de westerse wereld met alle luxes zowel de rijke als de arme van de bevolking. Het is moeilijk om een onderscheid tussen arm en rijk te maken.
Ik ga elke week naar een kinesiste en zij vertelde me: “Ik vind het zo interessant, de mensen die geconfronteerd zijn met financiële problemen, betalen altijd op tijd. De mensen die geen geldproblemen hebben, zijn degene die vaak vergeten te betalen.”
Arme mensen voelen zich vaak een beetje lager dan de rijkere en schamen zich daarmee. Om zich niet minderwaardig te voelen, proberen ze op een hogere standaard te leven en gaan meer geld uitgeven dan hun inkomen dat toelaat. 

Mijn mening bij 4 ideeën:
1.      Het neoliberalisme heeft ondertussen onze identiteit ingekleurd, waardoor het nagenoeg onzichtbaar geworden is. Vandaar ook het idee dat dit het einde van de geschiedenis zou zijn, het punt waar we alle ideologieën kunnen opdoeken omdat het neoliberalisme zich aandient als een weergave van de mens ‘zoals hij is’. De mens is nu eenmaal egoïstisch en corrupt, zo luidt het, enkel uit op eigen voordeel en genot en altijd in concurrentie met de ander –survival of the fittest, selfish genes, weet je wel? Wie daar anders over denkt, is naïef en dom. Get real, dat is het ironische bevel.’
Ik ga met hem een beetje akkoord. Hij zegt dat het neoliberalisme onze identiteit heeft ingekleurd. Daar geef ik hem gelijk, omdat ikzelf ook voortdurend onbewust bezig met geld ben. Ik heb nooit begrepen en ook niet bij stilgestaan dat het niet alleen een probleem van mij is, maar eigenlijk van onze hele maatschappij. Iedereen wil rijk zijn, alle luxes hebben, enz.

Geraadpleegd op 17/03/2016 via:

Hij zegt dat de wereld zegt dat de mensen vandaag heel egoïstische en corrupt zijn en ‘wie er anders over denkt’ is naïef en dom. Ik ga niet helemaal akkoord met hem. Niet alle mensen vinden dat de wereld zo corrupt is. De mensen die zo denken zijn belang niet dom en naïef, die mensen zijn gewoon positief.
2.      ‘Het is een mislukking op economisch vlak, en laat dat nu net het domein zijn waar het wel zou moeten werken. Ik ben geen economist, als leek deel ik de ervaring van iedereen. Een eengemaakte vrije markt zou ons betere producten en diensten aanbieden die nog goedkoper zouden zijn ook. De realiteit is exact het omgekeerde. Als economisch model is dit een totale mislukking, en nogal wat onderzoek toont aan dat een meer egalitair gerichte economie zowel productiever als efficiënter is. Het Rijnlands model is stukken beter dan het Angelsaksische dat bovendien een spectaculaire stijging veroorzaakt heeft op het vlak van sociale ongelijkheid.’
Ik ga met hem akkoord, omdat vandaag alles heel duur is. De prijzen stijgen van één dag op de andere. Alles hangt nog van de crisis af. Maar gelukkig hebben we het hier, in België nog niet zo erg als in velen landen in de EU, zoals Griekenland. Dat betekent dat ook op het vlak waar alles vandaag ronddraait, heel erg is. De meeste mensen moeten hard werken om hun maandelijkse afbetalingen te kunnen betalen. Toch leven de meerderheid van de bevolking op een hoge standaard, soms nog hoger dan hun loon.
Hij zegt dat een eengemaakte vrije markt zou ons beter producten en diensten aanbieden die nog goedkoper zouden zijn. Ik geloof dat hij gelijk heeft, maar hoe kan men van een hele maatschappij verwachten om van één soort markt naar een andere over te schakelen? Als iedereen zou meewerken, zou het kunnen lukken, maar voor dat moet de overheid verantwoordelijkheid dragen.
3.      ‘Dit is het tweede punt van mijn probleemanalyse, het neoliberalisme als ramp op maatschappelijk vlak. Dit is wetenschappelijk zeer overtuigend aangetoond. Op dertig jaar tijd zijn de inkomensverschillen in bijvoorbeeld Groot-Brittannië spectaculair gestegen, zo spectaculair dat de middenklasse ginder aan het verdwijnen is. Sociologisch onderzoek van Wilkinson en Pickett toont aan dat er een perfecte correlatie bestaat tussen de omvang van inkomensverschillen enerzijds en zo ongeveer alle belangrijke gezondheidsparameters anderzijds. Kort samengevat: hoe groter de inkomensverschillen in een regio, des te meer mentale stoornissen, tienerzwangerschappen, kindersterfte, agressie, criminaliteit, drugsgebruik en pillen; des te lager de gemiddelde levensverwachting, lichamelijke gezondheid, onderwijsresultaten, sociale mobiliteit en ruimer, de gevoelens van veiligheid en geluk. Bovendien – en dit zal voor veel mensen zeer verrassend zijn – bovendien gelden deze resultaten voor alle lagen van de bevolking, en blijven ze niet beperkt tot de laagste sociale klassen.’
Ik ga niet akkoord met het feit dat de problemen die wordt veroorzaakt door de inkomensverschillen ook voor de hogere sociale klassen. Er zijn zeker uitzonderingen, maar de meeste criminaliteiten komen bij de laagste klassen van de bevolking voor. Ik woon in het stad en ik zie heel vaak politieagenten die dieven of drugsverslavende arresteren. Het zijn vooral mensen uit de laagste klassen, zoals daklozen. 

Geraadpleegd op 17/03/2016 via:

Ik ga akkoord met hem dat de middenklasse geleidelijk aan verdwijnt. Als ik op straat ga, zie ik zoveel daklozen, en doorheen de tijd komen er steeds meer bij. Toch is nog de middenklasse in België afwezig, maar wel al veel kleiner. Dit hangt ook van de economische crisis af.
In de meeste Europese landen heeft de crisis tussen 2008 en 2011 de middenklasse doen krimpen. Maar niet in België. Nog altijd 78 procent van de Belgen behoort tot de middelste inkomensgroep.
Uit een rapport van de Europese Commissie en de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) blijkt dat de financieeleconomische crisis van 2008 tot 2011 in liefst 19 Europese landen een extra krimp heeft veroorzaakt van het aantal inwoners met een middenklasse-inkomen.
De grootste daling was er in Spanje, waar in die periode veel middenklassejobs zijn gesneuveld en miljoenen Spanjaarden hun inkomen plots fors zagen dalen.
In sommige landen, zoals Noorwegen, ging de middenklasse er nog lichtjes op vooruit. Ook België ging tegen de trend in. In ons land is de omvang van de middenklasse in die periode gelijk gebleven op zowat 78 procent van de totale bevolking.
De crisis heeft niet alleen jobs doen verdwijnen, leert het rapport, maar ook tot een toename geleid van 'atypische' vormen van tewerkstelling, zoals deeltijds en tijdelijk werk. Bovendien verloren traditionele middenklasseberoepen als leerkracht en ambtenaar in veel landen hun werkzekerheid.
De versnelde afname van de middenklasse is geen goed nieuws, meent rapporteur Daniel Vaughan-Whitehead: 'Een zwakkere middenklasse leidt tot een lagere consumptievraag, zet een rem op de economische groei op lange termijn en kan sociale en politieke instabiliteit veroorzaken.'
Anders dan bijvoorbeeld in Griekenland, Spanje of Ierland is de schade in België beperkt gebleven door het bestaan van zogenaamde 'sociale stabilisatoren'. Het rapport verwijst uitdrukkelijk naar het minimumloon en het indexsysteem. Die hebben een toename van de ongelijkheid tussen arm en rijk weten te beperken en de Belgische middenklasse helpen standhouden.
In hun bijdrage aan het IAO-rapport tonen Ive Marx en Sarah Kuypers van het Centrum Sociaal Beleid (Universiteit Antwerpen) aan dat de meeste Belgen relatief weinig gevoeld hebben van de crisis.
Zo omschrijft 50 procent van de middenklasse en 57 procent van de hogere middenklasse en de hoogste inkomensklasse de impact van de crisis op hun welvaart als 'matig' tot 'geen'. Bij de lagere middenklasse en de laagste inkomensgroep klinkt het anders: 60 procent heeft het over een 'belangrijke' tot 'zware' impact.
Pijnpunten
Toch zijn er ook in België pijnpunten, benadrukt Ive Marx. 'De omvang van de bevolking die in armoede leeft, is gezien de hoge sociale uitgaven groot. En lang niet iedereen maakt dezelfde kans om tot de middenklasse te behoren. Afkomst en opleiding spelen een belangrijke rol.' (jir)
(1 maart 2016). Middenklasse heeft crisis goed doorstaan. De Standaard, p.24. Geraadpleegd via: 











Geraadpleegd op 17/03/2016 via:
In het artikel brengen ze precies hetzelfde wat ik daarvoor schreef. In veel landen is de middenklasse verdwenen door de economische crisis. Maar in België zijn ze nog gelukkig aanwezig ondanks de 'sociale stabilisatoren' (zie artikel). Het rapport verwijst uitdrukkelijk naar het minimumloon en het indexsysteem. Die hebben een toename van de ongelijkheid tussen arm en rijk weten te beperken en de Belgische middenklasse helpen standhouden.
4.       ‘Het neoliberalisme is ronduit gevaarlijk op psychologisch vlak. Hier heb ik als psychoanalyticus recht van spreken, dit is mijn vakgebied. Het is gevaarlijk omdat dit systeem het slechtste in de mens naar boven haalt en het beste onderdrukt. Dit gebeurde vooreerst op de werkvloer, maar ondertussen ook ten volle binnen ons onderwijs, waardoor het zelfs de nieuwe identiteit bepaalt.
Ik vindt dat hij een point heeft. Geld kan een mens verblinden. Er zijn mensen die heel gemanierd zijn, maar het moment dat ze met geld geconfronteerd worden, gedragen ze zich meer als een dier dan een mens. In het Hebreeuws is er een spreekwoord: Met de tas (geld), wanneer iemand heel boos wordt en wanneer iemand dronken is, kan je de persoonlijkheid van de mens heel duidelijk zien. Dat betekent dat de mensen, hoe vals ze ook zijn, bij deze zaken hun persoonlijkheid niet meer kunnen verbergen en alles komt naar buiten.
De mensen hebben een drang om veel geld te hebben, iedereen wil geld hebben.
Zoals hij zei: ‘Dit gebeurde vooreerst op de werkvloer, maar ondertussen ook ten volle binnen ons onderwijs, waardoor het zelfs de nieuwe identiteit bepaalt.’
Ik ga niet helemaal akkoord met hem, want de problemen op de werkvloer en op het onderwijs worden niet altijd veroorzaakt door geld. Er zijn problemen die ook door iets anders veroorzaakt worden. Natuurlijk kunnen er ook problemen door geld ontstaan, maar niet altijd.













Geraadpleegd op 18/03/2016 via:

6 opmerkingen:

  1. Ik vind het neoliberalisme schandalig. Sommige mensen leven gewoon om geld te verdienen. Ze hebben precies niet door dat geld niet alles is en dat het leven niet oneindig is.
    Goed uitgedrukt, dat van tegeltjeswijsheid

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie. Ik zie dat jouw visie met die van mij overeenkomt. Ik ben tevreden dat nog mensen dezelfde mening dan mij hebben.

      Verwijderen
  2. Op psychologisch vlak denk ik wel dat het pestgedrag te maken heeft met het neoliberalisme.
    Misschien niet altijd rechtstreeks met geld, maar onze attitude vandaag is concurreren met mekaar en meer bereiken.
    Dit is heel vaak de oorzaak voor pestgedrag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik begrijp wat je bedoelt, maar concurreren met mekaar houdt niet alleen geld in. Je kan zich ook met anderen concurreren op het vlak van kennis, kunst enz. Geld ook, maar volgens mij niet altijd.

      Verwijderen
  3. Ik vind dat je absoluut gelijk hebt als je zegt dat hoewel het neoliberalisme een mislukking is op economisch vlak, het voor ons heel moeilijk of onmogelijk is om dit te veranderen.
    Onze maatschappij is al zo ingesteld. Het is moeilijk om tegen iedereen in te gaan en zich anders te gedragen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We kunnen het niet veranderen, maar verbeteren kan wel.

      Verwijderen